Wieprzowina w sosie orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3941
Wieprzowina w sosie orzechowym
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wieprzowiny bez kości
  • 30 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek oleju
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania:

Wieprzowinę umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i natrzeć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego mięso i dusić do miękkości pod przykryciem.

Przygotować sos orzechowy: orzechy utłuc na drobną miazgę (zostawić 1 łyżkę całych orzechów), rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać miazgę orzechową, całe orzechy, sos sojowy i pastę curry. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru do smaku i zagotować na małym ogniu. Gotowym sosem zalać mięso.

Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wyłożyć na mięso. Całość udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów