Wieprzowina w sosie orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4187
Składniki:
- 40 g wieprzowiny bez kości
- 30 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 6 łyżek oleju
- 4 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Opis przygotowania:
Wieprzowinę umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i natrzeć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego mięso i dusić do miękkości pod przykryciem.
Przygotować sos orzechowy: orzechy utłuc na drobną miazgę (zostawić 1 łyżkę całych orzechów), rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać miazgę orzechową, całe orzechy, sos sojowy i pastę curry. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru do smaku i zagotować na małym ogniu. Gotowym sosem zalać mięso.
Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wyłożyć na mięso. Całość udekorować natką pietruszki.
Przygotować sos orzechowy: orzechy utłuc na drobną miazgę (zostawić 1 łyżkę całych orzechów), rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać miazgę orzechową, całe orzechy, sos sojowy i pastę curry. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru do smaku i zagotować na małym ogniu. Gotowym sosem zalać mięso.
Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wyłożyć na mięso. Całość udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)