Kwiaty cukinii zapiekane z boczkiem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2483
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 10 kwiatów cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 żółta, młoda cukinia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Cukinię oraz kwiaty umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Boczek pokroić drobno i dodać do cukinii. Następnie dodać do tego 2 łyżki bułki tartej oraz lekko ponad połowę szklanki tartego parmezanu. Pozostała bułkę tartą i ser pozostawić do posypania. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników wraz z suszoną kolendrą. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić kwiaty cukinii i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Całość posypać pozostawioną bułka tartą, tartym parmezanem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)