Sandacz w sosie orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3677
Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 10 dag masła
- 10 dag miodu
- 1 duża śmietana
- 6 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- olej
Opis przygotowania:
Orzechy rozgnieść i przysmażyć na wcześniej rozgrzanym maśle, dodać do tego śmietanę, miód, doprawić solą. Z mąki i oleju sporządzić zasmażkę i wlać do orzechów z innymi składnikami. Wszystko dobrze wymieszać, aby powstał sos. Filety sandacza natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażona rybę ułożyć na talerzu, zalać ją przyrządzonym wcześniej sosem orzechowym. Rybę podawać na gorąco.
Komentarze (0)