Kurczak z warzywami w sosie orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2068
Kurczak z warzywami w sosie orzechowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • Sos orzechowy:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i wyłożyć na talerz. Ogórki również pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej papryki, po czym pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i samo mięso dodać do pokrojonych warzyw.

Przygotować sos orzechowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na ugotowane wcześniej mięso i wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów