Kurczak z warzywami w sosie orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 czerwone papryki
- 3 zielone ogórki szklarniowe
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- Sos orzechowy:
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g mielonych orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i wyłożyć na talerz. Ogórki również pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej papryki, po czym pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i samo mięso dodać do pokrojonych warzyw.
Przygotować sos orzechowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na ugotowane wcześniej mięso i wszystko posypać sezamem.
Przygotować sos orzechowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone orzeszki ziemne, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na ugotowane wcześniej mięso i wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)