Ghevar

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Ghevar
fot. Pradeep717 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Ghevar to indyjski deser w postaci kawałka ciasta z mąki i masła klarowanego, smażonego w głębokim oleju i nasączanego syropem cukrowym. Wierzch posypuje się często orzechami, takimi jak migdały i pistacje.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 0,5 szklanki zimnego mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu
  • Na syrop:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • Ponadto:
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, wlać wodę i mieszać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: masło klarowane przelać do miski i wlać do niego po 1 łyżce zimnej wody i mleka. Zmiksować to mikserem na jednolitą masę. Następnie nadal miksując, wsypać do tego mielony kardamon, szafran i mąkę, po czym wlać mleko, wodę, żółty barwnik i nadal miksować, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wtedy wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki migdałowe i pistacje.

Całość dobrze wymieszać i przelać do metalowej foremki z otworem, zanurzonej w mocno rozgrzanym, głębokim ojeju. Ciasto w foremce smażyć na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć je z oleju, foremki, przełożyć na talerz i skropić przygotowanym syropem cukrowym.

Komentarze (0)