Ghevar
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1876
Ghevar to indyjski deser w postaci kawałka ciasta z mąki i masła klarowanego, smażonego w głębokim oleju i nasączanego syropem cukrowym. Wierzch posypuje się często orzechami, takimi jak migdały i pistacje.
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego
- 0,5 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 0,5 szklanki zimnego mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
- Na syrop:
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- Ponadto:
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, wlać wodę i mieszać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: masło klarowane przelać do miski i wlać do niego po 1 łyżce zimnej wody i mleka. Zmiksować to mikserem na jednolitą masę. Następnie nadal miksując, wsypać do tego mielony kardamon, szafran i mąkę, po czym wlać mleko, wodę, żółty barwnik i nadal miksować, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wtedy wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki migdałowe i pistacje.
Całość dobrze wymieszać i przelać do metalowej foremki z otworem, zanurzonej w mocno rozgrzanym, głębokim ojeju. Ciasto w foremce smażyć na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć je z oleju, foremki, przełożyć na talerz i skropić przygotowanym syropem cukrowym.
Przygotować ciasto: masło klarowane przelać do miski i wlać do niego po 1 łyżce zimnej wody i mleka. Zmiksować to mikserem na jednolitą masę. Następnie nadal miksując, wsypać do tego mielony kardamon, szafran i mąkę, po czym wlać mleko, wodę, żółty barwnik i nadal miksować, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wtedy wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki migdałowe i pistacje.
Całość dobrze wymieszać i przelać do metalowej foremki z otworem, zanurzonej w mocno rozgrzanym, głębokim ojeju. Ciasto w foremce smażyć na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć je z oleju, foremki, przełożyć na talerz i skropić przygotowanym syropem cukrowym.
Komentarze (0)