Wieprzowina ze szparagami w sosie truskawkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2833
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 20 g szparagów zielonych
- 5 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 liście sałaty strzępiastej do dekoracji
- sól
- pieprz
- Na sos truskawkowy:
- 10 g truskawek
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mięso, szparagi oraz sałatę strzępiastą umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki. Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry, po czym rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso oprószyć pieprzem, zawinąć ze szparagiem w rulony i spiąć wykałaczkami. Zawinięte mięso przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do sałaty. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do mięsa.
Przygotować sos truskawkowy: truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku wlać zmiksowane truskawki, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i polać całą potrawę.
Przygotować sos truskawkowy: truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku wlać zmiksowane truskawki, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i polać całą potrawę.
Komentarze (0)