Wieprzowina ze szparagami w sosie truskawkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2833
Wieprzowina ze szparagami w sosie truskawkowym
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 20 g szparagów zielonych
  • 5 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 liście sałaty strzępiastej do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • Na sos truskawkowy:
  • 10 g truskawek
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mięso, szparagi oraz sałatę strzępiastą umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki. Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry, po czym rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso oprószyć pieprzem, zawinąć ze szparagiem w rulony i spiąć wykałaczkami. Zawinięte mięso przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do sałaty. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do mięsa.

Przygotować sos truskawkowy: truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku wlać zmiksowane truskawki, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów