Kurczak w sosie orzechowym z pitą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1362
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 chlebki pita
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki nasion z granatu
- 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz czarny mielony
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i przełożyć je do rondla. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej cebuli. Następnie oba składniki zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie. wyciągnąć je z bulionu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do miski. Wyciągnąć ugotowaną cebulę z bulionu i przełożyć ją do miksera. Do cebuli dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, mielone nasiona kolendry, szafran, szczyptę soli, mielonego pieprzu i cynamon. Składniki w mikserze skropić octem balsamicznym, zalać 2 łyżkami z ugotowanego wcześniej bulionu i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na mięso w misce. Wszystko polać oliwą z oliwek i udekorować nasionami granat. Chlebki pita zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)