Kurczak w sosie orzechowym z pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1362
Kurczak w sosie orzechowym z pitą
fot. lesya761 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 chlebki pita
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i przełożyć je do rondla. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej cebuli. Następnie oba składniki zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie. wyciągnąć je z bulionu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do miski. Wyciągnąć ugotowaną cebulę z bulionu i przełożyć ją do miksera. Do cebuli dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, mielone nasiona kolendry, szafran, szczyptę soli, mielonego pieprzu i cynamon. Składniki w mikserze skropić octem balsamicznym, zalać 2 łyżkami z ugotowanego wcześniej bulionu i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na mięso w misce. Wszystko polać oliwą z oliwek i udekorować nasionami granat. Chlebki pita zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów