Ogórki w sosie orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1332
Składniki:
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- garść świeżej bazylii
- sól
- Na sos:
- 250 ml jogurtu naturalnego dobrze zmrożonego
- 150 g tłuczonych orzechów laskowych
- 2 ząbki czosnki
Opis przygotowania:
Ogórki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry i przełożyć do miski.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do kolejnej miski. Dodać do niego tłuczone orzechy laskowe. Całość zalać jogurtem naturalnym, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do pokrojonych wcześniej ogórków. Wszystko posypać świeżą bazylią.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do kolejnej miski. Dodać do niego tłuczone orzechy laskowe. Całość zalać jogurtem naturalnym, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do pokrojonych wcześniej ogórków. Wszystko posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)