Ogórki w sosie orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1332
Ogórki w sosie orzechowym
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • Na sos:
  • 250 ml jogurtu naturalnego dobrze zmrożonego
  • 150 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 ząbki czosnki

Opis przygotowania:

Ogórki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry i przełożyć do miski.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do kolejnej miski. Dodać do niego tłuczone orzechy laskowe. Całość zalać jogurtem naturalnym, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do pokrojonych wcześniej ogórków. Wszystko posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów