Wieprzowina smażona z papryką i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1298
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej bez kości
- 250 g miąższu ze świeżego ananasa
- 2 zielone papryki chili
- 2 jajka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
- [Marynata;}
- 60 ml wina ryżowego
- 60 ml sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skory i pokroić w kostkę. Miąższ ze świeżego ananasa pokroić w dużą kostkę.
Przygotować marynatę: mięso pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe, dodać do tego sos śliwkowy, wsypać cukier brązowy i mielony imbir. Zawartość w misce połączyć z pokrojonym mięsem, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mięso odcedzić z marynaty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć mąką ryżową i smażyć w mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni na rumiany kolor. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojona wcześniej cebulę, paprykę i ananasa. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa z ananasem się zeszklą. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
Przygotować marynatę: mięso pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe, dodać do tego sos śliwkowy, wsypać cukier brązowy i mielony imbir. Zawartość w misce połączyć z pokrojonym mięsem, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mięso odcedzić z marynaty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć mąką ryżową i smażyć w mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni na rumiany kolor. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojona wcześniej cebulę, paprykę i ananasa. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa z ananasem się zeszklą. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
Komentarze (0)