Wieprzowina smażona z papryką i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1115
Wieprzowina smażona z papryką i ananasem
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 250 g miąższu ze świeżego ananasa
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku
  • [Marynata;}
  • 60 ml wina ryżowego
  • 60 ml sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skory i pokroić w kostkę. Miąższ ze świeżego ananasa pokroić w dużą kostkę.

Przygotować marynatę: mięso pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe, dodać do tego sos śliwkowy, wsypać cukier brązowy i mielony imbir. Zawartość w misce połączyć z pokrojonym mięsem, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie mięso odcedzić z marynaty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć mąką ryżową i smażyć w mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni na rumiany kolor. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojona wcześniej cebulę, paprykę i ananasa. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa z ananasem się zeszklą. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów