Boczniaki z wieprzowiną, kapustą i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2514
Boczniaki z wieprzowiną, kapustą i papryką
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 30 g boczniaków
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Boczniaki dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki, włożyć je do rondla z 1 l wody i gotować przez 10 minut. Ugotowane odcedzić i przełożyć do miski. Następnie skropić je octem balsamicznym, oprószyć cukrem brązowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Liście kapusty przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i przełożyć na talerz. Łopatkę wieprzową pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z przygotowanymi grzybami i dodać do liści kapusty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów