Boczniaki z wieprzowiną, kapustą i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2514
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej
- 30 g boczniaków
- 4 liście białej kapusty
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Boczniaki dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki, włożyć je do rondla z 1 l wody i gotować przez 10 minut. Ugotowane odcedzić i przełożyć do miski. Następnie skropić je octem balsamicznym, oprószyć cukrem brązowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Liście kapusty przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i przełożyć na talerz. Łopatkę wieprzową pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z przygotowanymi grzybami i dodać do liści kapusty na talerzu.
Komentarze (0)