Ser twarogowy zapiekany z borówkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1882
Ser twarogowy zapiekany z borówkami
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Borówki umyć i odsączyć z wody. Twaróg przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier, skórkę cytrynową i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i posypać borówkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Gotowy deser udekorować świeża miętą.

Komentarze (1)

Świetny pomysł, niedługo namówię żonę do zrobienia tego! 😍

Podobne przepisy

Więcej przepisów