Ser twarogowy zapiekany z borówkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1882
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego
- 250 g borówki amerykańskiej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Borówki umyć i odsączyć z wody. Twaróg przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier, skórkę cytrynową i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i posypać borówkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Gotowy deser udekorować świeża miętą.
Komentarze (1)
Świetny pomysł, niedługo namówię żonę do zrobienia tego! 😍