Scotch egg

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2446
Scotch egg
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 20 g kiełbasy szynkowej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu

Opis przygotowania:

Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Mięso mielone przełożyć do miski. Kiełbasę szynkową pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami obtoczyć ugotowane wcześniej jajka i wrzucić na mocno rozgrzany, głęboki olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku wlać jogurt naturalny, dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu a następnie dokładnie wymieszać i przełożyć do malej miseczki.

Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów