Scotch egg
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2684
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 20 g kiełbasy szynkowej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
Opis przygotowania:
Dwa jajka przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Mięso mielone przełożyć do miski. Kiełbasę szynkową pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami obtoczyć ugotowane wcześniej jajka i wrzucić na mocno rozgrzany, głęboki olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku wlać jogurt naturalny, dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu a następnie dokładnie wymieszać i przełożyć do malej miseczki.
Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku wlać jogurt naturalny, dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu a następnie dokładnie wymieszać i przełożyć do malej miseczki.
Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)