Wieprzowina z papryką i orzeszkami pinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1823
Wieprzowina z papryką i orzeszkami pinii
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 5 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki chili
  • 1 czerwona sałata
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą, mąką kukurydzianą, po czym dodać do tego orzeszki pinii i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry, i dodać do smażonych składników. Całość smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa, a potem ściągnąć z ognia i dodać do sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów