Wieprzowina z papryką i orzeszkami pinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1823
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 5 g orzeszków pinii
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki chili
- 1 czerwona sałata
- 1 łyżka maki kukurydzianej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą, mąką kukurydzianą, po czym dodać do tego orzeszki pinii i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry, i dodać do smażonych składników. Całość smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa, a potem ściągnąć z ognia i dodać do sałaty.
Komentarze (0)