Pita z szynką, jajkiem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4937
Składniki:
- 15 g tartego sera Gouda
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 chlebek pita
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Paprykę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać drobno, przełożyć do miseczki, wlać do niej oliwę z oliwek, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i dokładnie rozetrzeć łyżeczką. Pitę skropić z obu stron letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Następnie ściągnąć z ognia, pokroić na ćwiartki i przełożyć na talerz. Jajka wbić do rondla, dodać do nich tarty ser żółty, szczyptę soli i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych składników dodać pokrojoną wcześniej paprykę i razem wymieszać. Szynkę parmeńską przełożyć do małych foremek do ciasta i spiąć ją małymi wykałaczkami. Do spiętych szynek wlać roztrzepane składniki z papryką, a na wierzch nałożyć roztarte składniki z bazylią. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu, aż jajka z serem się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika oraz foremek, usunąć wykałaczki i przełożyć na pokrojoną pitę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)