Ryż z papryką, grillowanym tofu i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2319
Ryż z papryką, grillowanym tofu i ananasem
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 40 g tofu
  • 4 plastry ananasa w zalewie
  • 100 g łagodnego keczupu
  • 100 ml mleka sojowego
  • 2 suszone, ostre papryczki chili
  • 2 liście bazylii
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie paprykę chili opłukać, pokroić na kawałki, połączyć z mlekiem sojowym, zagotować, dodać do ryżu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Tofu namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody i przełożyć na rozpalony grill. Ananasa osaczyć z zalewy, dodać do grillowanego tofu i przypiec z obu stron. Grillowane składniki dodać do ryżu wraz keczupem i listkami bazylii. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów