Ryż z papryką, grillowanym tofu i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2513
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 40 g tofu
- 4 plastry ananasa w zalewie
- 100 g łagodnego keczupu
- 100 ml mleka sojowego
- 2 suszone, ostre papryczki chili
- 2 liście bazylii
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie paprykę chili opłukać, pokroić na kawałki, połączyć z mlekiem sojowym, zagotować, dodać do ryżu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Tofu namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody i przełożyć na rozpalony grill. Ananasa osaczyć z zalewy, dodać do grillowanego tofu i przypiec z obu stron. Grillowane składniki dodać do ryżu wraz keczupem i listkami bazylii. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)