Wieprzowina z ryżem i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1263
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej bez kości
- 300 g ananasów w zalewie (plastry)
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki zalewy ananasowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić je na na małe kawałki i dodać do ryżu na talerzu. Następnie wieprzowinę pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem zeszklić na 2 łyżkach pozostałego oleju na drugiej patelni. Do zeszklonych składników wlać ocet balsamiczny, sos sojowy, sos ostrygowy, sok z zalewy ananasowej i dokładnie wymieszać. Dodać do tego zrumienione wcześniej mięso. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)