Wieprzowina z ryżem i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1263
Wieprzowina z ryżem i ananasem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 300 g ananasów w zalewie (plastry)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki zalewy ananasowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić je na na małe kawałki i dodać do ryżu na talerzu. Następnie wieprzowinę pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem zeszklić na 2 łyżkach pozostałego oleju na drugiej patelni. Do zeszklonych składników wlać ocet balsamiczny, sos sojowy, sos ostrygowy, sok z zalewy ananasowej i dokładnie wymieszać. Dodać do tego zrumienione wcześniej mięso. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów