Wieprzowina pieczona z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3617
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny bez kości
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- sól
- majeranek
Opis przygotowania:
Mięso natrzeć solą i majerankiem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia razem ze smalcem. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i poukładać naokoło mięsa. Jabłka umyć, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Mięso podlać kubkiem wody, przykryć i piec do czasu wytopienia się smalcu. Po wytopieniu całość przełożyć do gorącego piekarnika i piec 60 minut. Podczas pieczenia sprawdzać, czy woda nie wyparowała, jeśli jej nie ma należy ewentualnie dolać. Mięso powinno się przyrumienić. Przyrumienione mięso pieczemy jeszcze 15 minut, ale już bez przykrycia. Gotową wieprzowiną podajemy na gorąco lub na zimno.
Komentarze (0)