Paszteciki ziemniaczane z groszkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2418
Składniki:
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 300 ml ciemnego sosu sojowego
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 20 g sera pleśniowego Brie
- 10 liści świeżej mięty
- 2 czerwone cebule
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 białko
- 0,5 kg batatów
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki i bataty obrać ze skóry, przełożyć do osobnych garnków, zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc. Następnie ziemniaki przełożyć na talerz, a bataty przełożyć do miseczki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do batatów wraz z pokrojonym drobno szpinakiem oraz serem pleśniowym. Groszek zielony osączyć z zalewy, 100 g dodać do składników, a 200 g pozostawić. Dodać do tego gałkę muszkatołową, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je roztrzepanym białkiem i wyłożyć nim okrągłe foremki. Środki foremek wypełnić wymieszanymi składnikami, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz z ziemniakami. 200 g zielonego groszku zmiksować z listkami mięty, doprawić do smaku solą, wymieszać i wyłożyć na wierzch pasztecików. Całą potrawę zalać gotowym sosem sojowym.
Komentarze (0)