Wieprzowina duszona z pieczarkami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3815
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny bez kości
- 30 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 pęczek szpinaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- przyprawa do mięsa
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak i pieczarki umyć, oczyścić i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w kostkę. Szpinak pokroić na części. Wieprzowinę umyć, osaczyć z wody i pokroić w plastry. Natrzeć obranym i pokrojonym drobno czosnkiem, oprószyć pieprzem, solą, przyprawami do mięsa i odstawić na 10 minut. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, podsmażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać wieprzowinę i przyrumienić. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, dodać szpinak, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.
Komentarze (0)