Oponki serowe z lukrem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3603
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- Na ciasto:
- 500 g białego sera twarogowego
- 20 ml rumu ciemnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Na lukier:
- 2 białka jaj
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z polowy cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: ser twarogowy dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i dodać do zmielonego sera. Następnie wbić do tego jajka, wlać sok cytrynowy oraz rum i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki najpierw kubkiem, a w środku małym kieliszkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego, oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok z cytryny i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. W zmiksowanych składnikach obtoczyć usmażone wcześniej oponki i pozostawić do zastygnięcia lukru. Kiedy lukier zastygnie, gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynna masę. Rozpuszczoną czekolada udekorować całość.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok z cytryny i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. W zmiksowanych składnikach obtoczyć usmażone wcześniej oponki i pozostawić do zastygnięcia lukru. Kiedy lukier zastygnie, gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynna masę. Rozpuszczoną czekolada udekorować całość.
Komentarze (0)