Wieprzona z ryżem i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1743
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz imbir obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić na drobno. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną dymkę oraz połowę pokrojonego szczypiorku (drugą połowę pozostawić do posypania potrawy). Do smażonej dymki dodać pokrojoną marchew oraz imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone w cienkie plastry mięso i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do składników ugotowany wcześniej ryż, oprószyć mieloną papryką, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wbić jajka, oprószyć pieprzem i smażyć do czasu ścięcia samego białka jaj. Gotowe danie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pozostawionym szczypiorkiem.
Komentarze (0)