Ciasto migdałowe z gruszkami i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1982
Składniki:
- 200 g gruszek w syropie
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 owoc granatu
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Owoc granatu umyć, osaczyć z wody i wyłuskać z niego nasiona.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i sól. Składniki wymieszać na sucho, potem wlać do tego ekstrakt waniliowy, mleko, wbić jajka i razem zmiksować mikserem. Następnie papier do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć go na blachę do pieczenia, a na niego wyłożyć zmiksowane składniki. Wyrównać je łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Wyłożyć na nie gruszki z syropu i posypać nasionami granatu. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i sól. Składniki wymieszać na sucho, potem wlać do tego ekstrakt waniliowy, mleko, wbić jajka i razem zmiksować mikserem. Następnie papier do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć go na blachę do pieczenia, a na niego wyłożyć zmiksowane składniki. Wyrównać je łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Wyłożyć na nie gruszki z syropu i posypać nasionami granatu. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)