Ciasto migdałowe z gruszkami i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1772
Ciasto migdałowe z gruszkami i śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gruszek w syropie
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 owoc granatu
  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Owoc granatu umyć, osaczyć z wody i wyłuskać z niego nasiona.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i sól. Składniki wymieszać na sucho, potem wlać do tego ekstrakt waniliowy, mleko, wbić jajka i razem zmiksować mikserem. Następnie papier do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć go na blachę do pieczenia, a na niego wyłożyć zmiksowane składniki. Wyrównać je łopatką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Wyłożyć na nie gruszki z syropu i posypać nasionami granatu. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów