Tosty z wołowiną i sosem groszkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2128
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 kromki chleba tostowego
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos groszkowy:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18 %
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Polędwicę pokroić na małe kawałki, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i zrumienić.
Przygotować sos: do smażonego mięsa wlać 2 łyżki oleju oraz dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać osączony z zalewy zielony groszek i wymieszać. Śmietanę przelać do kubka i wsypać do niej mąkę. Oba składniki rozmieszać widelcem i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku, przyprawami, wymieszać i zagotować. Gotowy sos wraz z mięsem przelać na zrumienione tosty.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: do smażonego mięsa wlać 2 łyżki oleju oraz dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać osączony z zalewy zielony groszek i wymieszać. Śmietanę przelać do kubka i wsypać do niej mąkę. Oba składniki rozmieszać widelcem i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku, przyprawami, wymieszać i zagotować. Gotowy sos wraz z mięsem przelać na zrumienione tosty.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)