Tosty z wołowiną i sosem groszkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Tosty z wołowiną i sosem groszkowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos groszkowy:
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Polędwicę pokroić na małe kawałki, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i zrumienić.

Przygotować sos: do smażonego mięsa wlać 2 łyżki oleju oraz dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać osączony z zalewy zielony groszek i wymieszać. Śmietanę przelać do kubka i wsypać do niej mąkę. Oba składniki rozmieszać widelcem i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku, przyprawami, wymieszać i zagotować. Gotowy sos wraz z mięsem przelać na zrumienione tosty.

Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów