Tosty z ryżem, mięsem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2326
Tosty z ryżem, mięsem i jajkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z odparowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć na kromki chleba tostowego i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund z jednej strony, po czym wbić do tego jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia samych białek jajek. Gotowe ściągnąć z ognia, oprószyć przyprawami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów