Tosty z ryżem, mięsem i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2760
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z odparowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć na kromki chleba tostowego i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund z jednej strony, po czym wbić do tego jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia samych białek jajek. Gotowe ściągnąć z ognia, oprószyć przyprawami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)