Kiełbasa grillowana z ryżem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1606
Składniki:
- 4 pęta kiełbasy śląskiej
- 4 jajka
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka kleistego ryżu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, pokroić w kostkę i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz. Kiełbasę pokroić na porcje, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć ją z grilla, wysmarować pikantnym keczupem i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)