Kiełbaski sojowe z ryżem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2210
Kiełbaski sojowe z ryżem i jajkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełbasek sojowych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dodać do tego łyżkę masła, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kiełbaski sojowe wyłożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Następnie jajka wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem i smażyć do ścięcia się białek. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do całości. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów