Ciastka z jajkiem i szynką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 800 g ciasta francuskiego
- 200 g szynki wędzonej w plastrach
- 4 jajka
- 2 łyżki kiełków rzeżuchy
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki rzeżuchy umyć i osączyć z wody. Szynkę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o wymiarach 12x12 cm i ugnieść je w środku szklanką. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, a w miejsce wgnieceń włożyć smażoną szynkę i wbić do tego jajko. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić to do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać rzeżuchą.
Komentarze (0)