Ciastka z jajkiem i szynką

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1739
Ciastka z jajkiem i szynką
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g ciasta francuskiego
  • 200 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kiełków rzeżuchy
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki rzeżuchy umyć i osączyć z wody. Szynkę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o wymiarach 12x12 cm i ugnieść je w środku szklanką. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, a w miejsce wgnieceń włożyć smażoną szynkę i wbić do tego jajko. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić to do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać rzeżuchą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów