Majonez domowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2078
Majonez domowy
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtko od białka i utrzeć żółtko w misce z solą. Po utarciu dodać musztardę i nie przerywając ucierania, wlewać bardzo powoli olej po ściankach miski (nie wlewać na raz za dużo oleju, aby składniki się nie zważyły). Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, należy dodać cukier, białko jajka i całość ponownie rozetrzeć..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów