Wielkanocne chlebki z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2152
Wielkanocne chlebki z jajkiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 12 jajek
  • Na ciasto:
  • 300 g maki
  • 250 g cukru
  • 10 dag kolorowego maczku cukrowego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki anyżu
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryn

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo i odcedzić. Przygotować ciasto: 3 jajka utrzeć z cukrem, dodać do tego mąkę, anyż, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Z masy uformować krążki z otworami i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. W otwory krążków włożyć gotowane jajka i całość odstawić na 3 godziny, aby masa stężała. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć blachę z zawartością i piec na rumiany kolor. Upieczone chlebki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem cytrynowym, zmiksować i posmarować nim upieczone ciasto. Całość posypać kolorowym maczkiem cukrowym i przełożyć do koszyka, kiedy ostygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów