Wielkanocne chlebki z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2152
Składniki:
- 12 jajek
- Na ciasto:
- 300 g maki
- 250 g cukru
- 10 dag kolorowego maczku cukrowego
- 3 jajka
- 1,5 łyżki anyżu
- Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryn
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i odcedzić. Przygotować ciasto: 3 jajka utrzeć z cukrem, dodać do tego mąkę, anyż, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Z masy uformować krążki z otworami i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. W otwory krążków włożyć gotowane jajka i całość odstawić na 3 godziny, aby masa stężała. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć blachę z zawartością i piec na rumiany kolor. Upieczone chlebki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem cytrynowym, zmiksować i posmarować nim upieczone ciasto. Całość posypać kolorowym maczkiem cukrowym i przełożyć do koszyka, kiedy ostygnie.
Komentarze (0)