Ciastka wielkanocne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5436
Składniki:
- 40 dag mąki
- 10 dag oleju
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 otarta skórka z cytryn
- kolorowe wstążeczki do dekoracji
- Na lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, dodać olej, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i otartą skórkę z cytryny (po uprzednim sparzeniu wrzątkiem). Z podanych produktów wyrobić ciasto, zbić w kulę i na 15 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość do 5 mm i wyciąć foremką kształty jajek. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią wycięte ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz.
Przygotować lukier: białko ucierać z cukrem pudrem, aż do otrzymania śnieżnobiałej masy. Dodać sok z cytryny i ucierać jeszcze przez 3 minuty. Gotowy lukier przełożyć do szprycy i wycisnąć dowolne wzory wielkanocne na ciastkach. Całość udekorować wstążeczkami.
Przygotować lukier: białko ucierać z cukrem pudrem, aż do otrzymania śnieżnobiałej masy. Dodać sok z cytryny i ucierać jeszcze przez 3 minuty. Gotowy lukier przełożyć do szprycy i wycisnąć dowolne wzory wielkanocne na ciastkach. Całość udekorować wstążeczkami.
Komentarze (2)
Czy można czymś zastąpić skórkę z cytryny?,ponieważ jak się robi tych ciastek trochę więcej to już ciężko.
Witaj możesz dać wiórki kokosowe