Czosnkowe chlebki naan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1051
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Do kubka wlać ciepłą wodę, miód lipowy, wsypać suszone drożdże, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do wyrobionego ciasta. Wszystko jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić na równe części. Każdą część ciasta zagnieść ręcznie na placki o grubości 1 cm. Wysmarować je roztopionym masłem, posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać solą gruboziarnistą.
Komentarze (0)