Czosnkowe chlebki naan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1051
Czosnkowe chlebki naan
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Do kubka wlać ciepłą wodę, miód lipowy, wsypać suszone drożdże, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do wyrobionego ciasta. Wszystko jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić na równe części. Każdą część ciasta zagnieść ręcznie na placki o grubości 1 cm. Wysmarować je roztopionym masłem, posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać solą gruboziarnistą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów