Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2350

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 mała cebula
  • 50 dag żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami masła, śmietaną i musztardą. Dodać starty żółty ser, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jaj napełnić farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec do momentu, aż będą rumiane.

Podawać na ciepło udekorowane rzeżuchą.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów