Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2541
Składniki:
- 6 jaj
- 1 mała cebula
- 50 dag żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami masła, śmietaną i musztardą. Dodać starty żółty ser, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jaj napełnić farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec do momentu, aż będą rumiane.
Podawać na ciepło udekorowane rzeżuchą.
Podawać na ciepło udekorowane rzeżuchą.
Komentarze (0)