Miseczki wielkanocne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1212
Miseczki wielkanocne
fot. PolandMFA / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml kajmaku
  • 350 g łuskanych migdałów
  • 200 g perełek cukierniczych
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • gałązki bazi do dekoracji
  • gałązki bukszpanu do dekoracji
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minuty do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Po rozwałkowaniu przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, foremek i dobrze przestudzić. Potem do upieczonych miseczek przełożyć kajmak, wyłożyć go migdałami, posypać perełkami cukierniczymi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Gotowe podawać na talerzu przystrojone bukszpanem i gałązkami bazi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów