Miseczki wielkanocne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1300
Składniki:
- 800 ml kajmaku
- 350 g łuskanych migdałów
- 200 g perełek cukierniczych
- 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- gałązki bazi do dekoracji
- gałązki bukszpanu do dekoracji
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 350 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minuty do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Po rozwałkowaniu przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, foremek i dobrze przestudzić. Potem do upieczonych miseczek przełożyć kajmak, wyłożyć go migdałami, posypać perełkami cukierniczymi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Gotowe podawać na talerzu przystrojone bukszpanem i gałązkami bazi.
Komentarze (0)