Makowianki wielkanocne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 600 g masy makowej
- 15 g rodzynek
- Na ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać żółtko, dodać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i wyciąć z niego podłużne paski o szerokości do 1 cm. Na wycięte krążki ciasta nałożyć łyżką gotową masę makową i całość zlepić w kulę. Kulę ciasta obtoczyć w rodzynkach i oblepić pociętymi plastrami ciasta w kształcie krzyża. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać żółtko, dodać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i wyciąć z niego podłużne paski o szerokości do 1 cm. Na wycięte krążki ciasta nałożyć łyżką gotową masę makową i całość zlepić w kulę. Kulę ciasta obtoczyć w rodzynkach i oblepić pociętymi plastrami ciasta w kształcie krzyża. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)