Węgorz z cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 1 kg węgorza
- włoszczyzna
- 2 cebule
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sok z 1 cytryny
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka żelatyny instant
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Węgorza spraw, dokładnie opłukaj, natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Włoszczyznę oczyść, umyj, włóż do garnka, zalej 2 l wody. Dodaj obrane i przypieczone na gazie cebule, listek laurowy, ziele i ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut. Wywar przecedź. Włóż rybę, gotuj ok. 40 min.
Miękką rybę wyjmij, podziel na porcje. Do wywaru dodaj sok z cytryny, żelatynę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tężejącą galaretą zalej węgorza, włóż do lodówki na 2 godziny.
Miękką rybę wyjmij, podziel na porcje. Do wywaru dodaj sok z cytryny, żelatynę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tężejącą galaretą zalej węgorza, włóż do lodówki na 2 godziny.
Komentarze (0)