Węgorz z cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2233

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny instant
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Węgorza spraw, dokładnie opłukaj, natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Włoszczyznę oczyść, umyj, włóż do garnka, zalej 2 l wody. Dodaj obrane i przypieczone na gazie cebule, listek laurowy, ziele i ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut. Wywar przecedź. Włóż rybę, gotuj ok. 40 min.

Miękką rybę wyjmij, podziel na porcje. Do wywaru dodaj sok z cytryny, żelatynę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tężejącą galaretą zalej węgorza, włóż do lodówki na 2 godziny.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów