Węgorz faszerowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3185
Składniki:
- 2 kg węgorza
- 1 mała bagietka
- 1 jabłko (champion)
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 3 gotowe sucharki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- szczypta soli
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Węgorza sprawić, oczyścić z ości, skóry, głowy i utłuc razem z bagietką w moździerzu. Obrać cebulę i pokroić drobno. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażona dodać do ryby i razem utłuc na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do tego 2 żółtka i jabłko starte na drobnej tarce i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, przełożyć do brytfanki i uformować wygląd ryby. Rybę polać stopionym masłem, posypać pokruszonymi sucharkami i piec w mocno nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Sporządzić sos: mąkę zmieszać z masłem, zrobić jasną zasmażkę na patelni, dodać bulion, lekko posolić, zagotować i wymieszać z sokiem z cytryny. Gotową rybę przełożyć na talerz i polać przyrządzonym sosem. Podajemy na ciepło.
Sporządzić sos: mąkę zmieszać z masłem, zrobić jasną zasmażkę na patelni, dodać bulion, lekko posolić, zagotować i wymieszać z sokiem z cytryny. Gotową rybę przełożyć na talerz i polać przyrządzonym sosem. Podajemy na ciepło.
Komentarze (1)
do sosu dodałbym koperek