Węgorz smażony z cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2899
Składniki:
- 600 g filetów z węgorza
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Sprawionego węgorza pokroić na 4 cm kawałki. Następnie na talerz wbić jajka, wsypać do nich szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ryb i roztrzepać widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę. Kawałki ryby panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w mące i smażyć je na rumiany kolor na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu rybę przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w piórka i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Po zeszkleniu cebulę dodać do ryby na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w piórka i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Po zeszkleniu cebulę dodać do ryby na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)