Węgorz smażony z cebulą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2531
Węgorz smażony z cebulą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g filetów z węgorza
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Sprawionego węgorza pokroić na 4 cm kawałki. Następnie na talerz wbić jajka, wsypać do nich szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ryb i roztrzepać widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę. Kawałki ryby panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w mące i smażyć je na rumiany kolor na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu rybę przełożyć na talerz.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w piórka i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Po zeszkleniu cebulę dodać do ryby na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów