Frappe - mrożona kawa grecka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 6622
Frappe - mrożona kawa grecka
fot. Tilemahos Efthimiadis / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 15 ml wody mineralnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 filiżanka czarnej, słodkiej kawy
  • 60 ml mleka
  • 4 kostki lodu
  • 1 kulka lodów waniliowych

Opis przygotowania:

Do wysokiego naczynia wsypać półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalać wodą mineralną. Mikserem mieszać wszystkie składniki do chwili uzyskania gęstej piany, następnie przełożyć ją do wysokiej szklanki. Małym strumieniem zalać pianę uprzednio zaparzoną i wystudzoną, czarną kawą i wlać mleko. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu i na wierz położyć kulkę lodów waniliowych.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów