Frappe - mrożona kawa grecka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 6622
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 15 ml wody mineralnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 filiżanka czarnej, słodkiej kawy
- 60 ml mleka
- 4 kostki lodu
- 1 kulka lodów waniliowych
Opis przygotowania:
Do wysokiego naczynia wsypać półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalać wodą mineralną. Mikserem mieszać wszystkie składniki do chwili uzyskania gęstej piany, następnie przełożyć ją do wysokiej szklanki. Małym strumieniem zalać pianę uprzednio zaparzoną i wystudzoną, czarną kawą i wlać mleko. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu i na wierz położyć kulkę lodów waniliowych.
Komentarze (0)