Węgorz w cieście serowym z sosem chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2848
Węgorz w cieście serowym z sosem chili
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 100 ml białego wina półsłodkiego
  • 1 węgorz do 1,5 kg świeżego
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 150 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 buteleczka gotowego sosu chili Tao Tao
  • Na marynatę:
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Węgorza oporządzić, usunąć głowę, skórę i pokroić na 5 cm kawałki. Kawałki przeciąć na połowy i wyciągnąć kręgosłup. Przygotować marynatę: olej zmieszać z sokiem cytrynowym, posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem. Włożyć do tego rybę i moczyć przez 8 godzin w lodówce. Następnie węgorza wyciągnąć osączyć z zalewy i oprószyć pieprzem oraz solą. Przygotować ciasto serowe: mąkę zmieszać z mlekiem, tartym parmezanem, wbić jajka i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. W cieście zanurzyć węgorza, przełożyć na patelnię i smażyć w 100 ml rozgrzanego oleju przez 4 minuty. Potem wlać do tego białe wino i całość dusić pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, a do małej miseczki wlać gotowy sos chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów