Węgorz w cieście serowym z sosem chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3099
Składniki:
- 100 ml oleju
- 100 ml białego wina półsłodkiego
- 1 węgorz do 1,5 kg świeżego
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g tartego parmezanu
- 1 szklanka mleka
- 1 buteleczka gotowego sosu chili Tao Tao
- Na marynatę:
- 100 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Węgorza oporządzić, usunąć głowę, skórę i pokroić na 5 cm kawałki. Kawałki przeciąć na połowy i wyciągnąć kręgosłup. Przygotować marynatę: olej zmieszać z sokiem cytrynowym, posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem. Włożyć do tego rybę i moczyć przez 8 godzin w lodówce. Następnie węgorza wyciągnąć osączyć z zalewy i oprószyć pieprzem oraz solą. Przygotować ciasto serowe: mąkę zmieszać z mlekiem, tartym parmezanem, wbić jajka i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. W cieście zanurzyć węgorza, przełożyć na patelnię i smażyć w 100 ml rozgrzanego oleju przez 4 minuty. Potem wlać do tego białe wino i całość dusić pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, a do małej miseczki wlać gotowy sos chili.
Komentarze (0)