Cannoli z pistacjami, serem i bakaliami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3937
Składniki:
- 200 g tłuczonych pistacji
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- olej do głębokiego smażenia
- Nadzienie:
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 100 g rodzynek
- 100 g ananasa kandyzowanego
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
Opis przygotowania:
Rodzynki, ananasa kandyzowanego oraz tartą skórkę cytrynową przesypać razem na sitko, sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i oba składniki utrzeć łyżką na puszystą masę. Do utartych składników wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, wlać wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, zawinąć na odpowiednie foremki, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przestudzić i ściągnąć z foremek.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce usmażonego wcześniej ciasta i obtoczyć je w tłuczonymi pistacjami.
Przygotować nadzienie: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, mielony cynamon i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, ananasa oraz skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szprycy i napełnić tym ciasto ze składnikami.
Gotowe przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i oba składniki utrzeć łyżką na puszystą masę. Do utartych składników wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, wlać wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, zawinąć na odpowiednie foremki, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przestudzić i ściągnąć z foremek.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce usmażonego wcześniej ciasta i obtoczyć je w tłuczonymi pistacjami.
Przygotować nadzienie: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, mielony cynamon i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, ananasa oraz skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szprycy i napełnić tym ciasto ze składnikami.
Gotowe przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)