Cannoli z pistacjami, serem i bakaliami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3588
Cannoli z pistacjami, serem i bakaliami
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g tłuczonych pistacji
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • olej do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g ananasa kandyzowanego
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego

Opis przygotowania:

Rodzynki, ananasa kandyzowanego oraz tartą skórkę cytrynową przesypać razem na sitko, sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i oba składniki utrzeć łyżką na puszystą masę. Do utartych składników wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, wlać wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, zawinąć na odpowiednie foremki, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przestudzić i ściągnąć z foremek.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce usmażonego wcześniej ciasta i obtoczyć je w tłuczonymi pistacjami.

Przygotować nadzienie: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, mielony cynamon i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, ananasa oraz skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szprycy i napełnić tym ciasto ze składnikami.

Gotowe przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów