Karczochy nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2852
Składniki:
- 15 g tartego sera Pecorino Romano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 karczochy
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karczochy umyć, osączyć z wody, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, suszone oregano, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z tartym serem Pecorino Romano, po czym nadziać tym ugotowane wcześniej karczochy.
Komentarze (0)