Karczochy nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2598
Karczochy nadziewane
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera Pecorino Romano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 karczochy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy umyć, osączyć z wody, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, suszone oregano, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z tartym serem Pecorino Romano, po czym nadziać tym ugotowane wcześniej karczochy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów