Węgorz na zielono
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3661
Składniki:
- 2 średnie węgorze
- 8 dkg masła
- 10 dkg szpinaku
- 5 dkg szczawiu
- 3 żółtka
- 0,25 l białego wina wytrawnego
- sok z połowy cytryny
- natka zielonej pietruszki
- szczypta tymianku
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Węgorza sprawić, oczyścić i pokroić w dzwonki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojonego węgorza. Rybę piec, aż się przyrumieni. Szpinak, szczaw i natkę pietruszki dobrze umyć osączyć z wody, posiekać drobno i dodać do smażonego węgorza. Całość dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie do duszonej ryby dodać wino, sól, pieprz i gotować na małym ogniu około 15 minut. Do drugiego rondla wbić same żółtka, roztrzepać je z sokiem z cytryny i lekko podgrzać. Kiedy żółtka zaczną się ścinać zestawić z ognia, wlać do duszonej ryby z zieleniną. Całość wymieszać, doprawić do smaku i podawać do spożycia.
Komentarze (0)