Węgorz na zielono

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3661
Węgorz na zielono
fot. UnorthodoxY / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 średnie węgorze
  • 8 dkg masła
  • 10 dkg szpinaku
  • 5 dkg szczawiu
  • 3 żółtka
  • 0,25 l białego wina wytrawnego
  • sok z połowy cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta tymianku
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Węgorza sprawić, oczyścić i pokroić w dzwonki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojonego węgorza. Rybę piec, aż się przyrumieni. Szpinak, szczaw i natkę pietruszki dobrze umyć osączyć z wody, posiekać drobno i dodać do smażonego węgorza. Całość dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie do duszonej ryby dodać wino, sól, pieprz i gotować na małym ogniu około 15 minut. Do drugiego rondla wbić same żółtka, roztrzepać je z sokiem z cytryny i lekko podgrzać. Kiedy żółtka zaczną się ścinać zestawić z ognia, wlać do duszonej ryby z zieleniną. Całość wymieszać, doprawić do smaku i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów