Gruszki grillowane z burakami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 5 g suszonej żurawiny
- 4 gruszki
- 4 czerwone buraki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 dymka
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraki oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Następnie buraki zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do buraków. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać pozostałych do składników wraz z imbirem, cukrem, szczyptą soli i pieprzu, sokiem cytrynowym oraz olejem. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Gruszki pokroić na ćwiartki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i zrumienić z obu stron. Gotowe dodać do całości.
Komentarze (0)