Gruszki grillowane z burakami i żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1892
Gruszki grillowane z burakami i żurawiną
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g suszonej żurawiny
  • 4 gruszki
  • 4 czerwone buraki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dymka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraki oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Następnie buraki zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do buraków. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać pozostałych do składników wraz z imbirem, cukrem, szczyptą soli i pieprzu, sokiem cytrynowym oraz olejem. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Gruszki pokroić na ćwiartki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i zrumienić z obu stron. Gotowe dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów