Escabeche z tuńczyka
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2363
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka miodu lipowego
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- sól
Opis przygotowania:
Rybę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie filety z tuńczyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej ryby. Ocet dokładnie wymieszać z miodem oraz winem i przelać do składników. Wszystko oprószyć solą, kminkiem, oregano, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, po czym jeszcze raz wymieszać i na 8 godzin odstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.
Komentarze (0)