Papryka faszerowana z miksem marchewkowo-pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1927
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g marchewki
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 100 g tartego parmezanu
- 4 zielone duże papryki
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną przeciąć w górnej jej części, usunąć z niej nasiona i wydrążyć środki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu przełożyć do ugotowanego wcześniej ryżu. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z patelni i wymieszać z gotowanym ryżem. Całość przełożyć do wydrążonych papryk, posypać tartym parmezanem, bułką tartą, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wszystko piec do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Do gotowanej marchwi dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, mielonymi nasionami kolendry i razem zmiksować na jednolitą masę. A po zmiksowaniu masę dodać do potrawy.
Komentarze (0)