Ziemniaki w marynacie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2911
Składniki:
- 100 g oleju
- sok z 4 cytryn
- 3 ząbki czosnku
- 3 tłuczone ziarna gorczycy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
- 1 łyżeczka mielonych nasion asafetydy
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać 1,5 l wody, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zmiażdżyć i dodać do ziemniaków wraz z nasionami kozieradki i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać mieloną paprykę, paprykę chili, tłuczone nasiona gorczycy, nasiona asafetydy oraz szczyptę soli, po czym wszystko wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, przekroić, wycisnąć z nich sok i wymieszać z całością. Wymieszane składniki na 2 godziny odstawić do lodówki, potem podawać do spożycia na zimno.
Komentarze (0)