Gulasz z kapusty i marchewki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1220
Składniki:
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ćwiartka białej kapusty do 300 g
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać startą wcześniej marchew, oprószyć ją cukrem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojoną kapustę. Całość wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego wodę, przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski u udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)