Naleśniki warzywne z melonem i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2837
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 biały melon
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
- szczypta soli
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki curry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Melona obrać ze skóry, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonego melona. Ziemniaki przełożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do składników w misce.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę z solą przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wodę mineralną i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki chochelką przelać na rozgrzany mocno olej na patelni. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone naleśniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na nie wyłożyć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa z miski.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone chili, curry i dobrze wymieszać. Mąkę rozmieszać z bulionem warzywnym w rondlu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Następnie jeszcze raz rozmieszać trzepaczką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, polać nim potrawę i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę z solą przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wodę mineralną i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki chochelką przelać na rozgrzany mocno olej na patelni. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone naleśniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na nie wyłożyć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa z miski.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone chili, curry i dobrze wymieszać. Mąkę rozmieszać z bulionem warzywnym w rondlu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Następnie jeszcze raz rozmieszać trzepaczką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, polać nim potrawę i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)