Naleśniki warzywne z melonem i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2837
Naleśniki warzywne z melonem i sosem
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 biały melon
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki curry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Melona obrać ze skóry, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonego melona. Ziemniaki przełożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do składników w misce.

Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę z solą przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wodę mineralną i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki chochelką przelać na rozgrzany mocno olej na patelni. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone naleśniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na nie wyłożyć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa z miski.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone chili, curry i dobrze wymieszać. Mąkę rozmieszać z bulionem warzywnym w rondlu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Następnie jeszcze raz rozmieszać trzepaczką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, polać nim potrawę i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów