Bezglutenwe przekąski na słono - pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4664
Bezglutenwe przekąski na słono - pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza
fot. mniam

Składniki:

  • Składniki:
  • 1 jajko
  • 200 g maślanki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g pasaty pomidorowej
  • 125 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej lub zielonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 40 g parmezanu
  • Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut przed końcem pieczenia
  • * Temperatura pieczenia: 180 C
  • * Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce

Opis przygotowania:

Przygotowanie:
Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.
Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.
Rada:
mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika! Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po 2 dniach.

3pauly.pl

Autor: mniam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów