Angielskie muffiny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2188
Składniki:
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować na nich z obu stron pędzelkiem olej. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)