Angielskie muffiny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1946
Angielskie muffiny
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować na nich z obu stron pędzelkiem olej. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów